
 

 

 

 

 

09 July 2014 

 

 

 

 

Related topic Subtopic No. Para.  Your question  Answer 

Standard_SCR 

SCR.9.1. SCRnl 
non-life 
underwriting 
risk module 

9.17 

How to calculate the volume measure in the non life premium risk 
for a permanent insurance policy , which can be terminated by 
both counterparties (policyholder and insurance undertaking)  
within three months’ notice. For the purpose of technical 
provisions the contract boundary is set for 3 months which means 
that the profits are not recognised after 3 months. Taking this into 
account should the volume measure  for the premium risk   be 
fully consistent with the contract boundaries in this case? I.e. is it 
allowed to assume that the premium will be paid only for the 3 
months as the insurance undertaking may terminate the   contract 
and bears no risk after this point in time? If not,  should the 
volume measure include all future premiums   earned within the 
whole life period of the contract (taking into account for example 
insurance undertaking expectations of lapses or claims events )? 

 
There should not be a link between the contract boundary 
and the premium and reserve risks module, as it is factor 
based.  



Valuation 
V.2.6. 
Proportionality 

TP.6.29. 

The QRT S.12.01.b requires the company to report the technical 
provisions for Life and Health SLT business separately for each 
country «in the materiality threshold». The additional information 
provided on 27/09/2013 (document EIOPA-BoS-13/415) does not 
state specifically the materiality threshold for Life business (as 
opposed to Non-Life business). 
1. Is our understanding correct that the company addresses at its 
discretion this materiality threshold using the principles defined in 
paragraphes TP.6.29, TP.6.30 and TP.6.31 ? 
2. Is our understanding correct that the company will not report 
values not material for one LoB and one country, even if this 
country is material for some other LoBs ?  

1. The materiality thresholds to be used for reporting TP by 
country are defined in Annex I of the Guidelines on 
Submission of Information to National Competent 
Authorities, para 12 and 15 for life and non-life respectively. 
(This is also reflected in the referred document EIOPA-BoS-
13/415). 
2.The materiality thresholds to be used for reporting TP by 
country are defined in Annex I of the Guidelines on 
Submission of Information to National Competent 
Authorities, para 12 and 15 for life and non-life respectively. 
(This is also reflected in the referred document EIOPA-BoS-
13/415). 

Standard_SCR 

SCR.9.2. NLpr 
Non-life 
premium & 
reserve risk 

SCR.9.9 

Can you provide some guidance on how the renewal contracts 
should be treated? Can you confirm the example below is correct?                                                                                                             
Valuation date= 31/12/2013 
Renewal date = 1/07/2014 
Ps = 1 year of premiums (31/12/2013- 31/12/2014) of which 6 
months are new business premiums 
FP future =  0 
  
Could you confirm that  firms should only compute in  FP future 
new business premiums on multi-year contracts ? 

Yes, this is correct understanding.  



Standard_SCR 

SCR.12.2. 
Conditions for 
using insurance 
risk mitigation 
techniques 

  

A non-life company, has a quota share reinsurance arrangement 
under which the commission is calculated on a sliding loss scale 
using a factor equal to 95% minus incurred loss ratio.  According to 
their reinsurance agreement, the minimum reinsurance 
commission is 15% at a loss ratio of 80% and the maximum 
reinsurance commission is 50% at a loss ratio of 45%, therefore, 
the reinsurance commission moves by exactly the same amount 
(one for one in opposite directions). The risk transfer becomes 
effective when the loss ratio of the ceded business exceeds 80%, 
but the reinsurer stops to be liable for its share of any losses that 
are over and above an incurred loss ratio of 120%.  The actual loss 
ratio for one of the companies, on a gross basis, for motor 
business for 2013 was 65%, and the gross written premium for 
2013 was to €12.863.000  for its motor business.  We would like 
you to advise whether such situations are to be considered, and 
treated, as finite reinsurance or not. 

Please refer to SCR.12 .17 and relevant sections of insurance 
risk mitigation to assess whether these arrangements meet 
the criteria. EIOPA Q&A process is not intended to answer 
questions on specific types of arrangements. 

Standard_SCR 

SCR.5.9. 
Mktconc 
market risk 
concentrations 

  

Section SCR 5.131.1 refers to the exclusion of assets in the 
concentration risk held in respect of contracts where the FULL 
investment risk is borne by the policyholder. In this way we will 
exclude the assets backing the pure unit-linked life policies. What 
happens about assets backing unit-linked with guarantees? Under 
the current regime we hold separately: 
(A) the assets that back up the unit reserve and  
(B) the assets held in respect of the rest related liabilities 
(eg.sterling reserve, maturity guarantee reserve).  
Under the concentration risk shall we include both (A) and (B) or 
(B) only? 

According to SCR 5.131, only assets held in respect of life 
insurance contracts where the investment risk is fully borne 
by the policy holders are not subject to the concentration risk 
sub-module. Therefore, both (A) and (B) should be included 
in the concentration risk sub-module for unit linked contract 
with guarantees. 

  

eiopa-14-216-
st14-
templates.xls 

S.02.01 Is our assumption that the 'statutory accounts value' equates to 
the 'IFRS' value correct? 

This assumption is not correct. 



Standard_SCR 
SCR.9.4. Non 
life CAT risk sub 
- module 

9.57 

The gross charge is based on premium from regions 1 - 18, 
whereas the diversification calculation is restricted to regions 5-
18. Is it intentional that regions 1 - 4 receive no diversification 
benefit? 

The regions 1-4 also receive diversification benefit. 

Standard_SCR 
SCR.9.4. Non 
life CAT risk sub 
- module 

9.105 

The gross charge is based on premium from regions 1 - 18, 
whereas the diversification calculation is restricted to regions 5-
18. Is it intentional that regions 1 - 4 receive no diversification 
benefit? 

The regions 1-4 also receive diversification benefit. 

Standard_SCR 

SCR.9.2. NLpr 
Non-life 
premium & 
reserve risk 

9.9 

The following example illustrates the inconsistency between FP 
future and FP existing, based on a policy with a two year exposure 
period. Is our understanding on how to calculate FP future and FP 
exisiting correct? 
 
1. If the policy incepted 6 months prior to the valuation date i.e. 
an existing policy. The full 24 months of earning would count 
towards the premium volume measure. 
a. 6 months would fall into Plast 
b. 12 months would fall into Ps 
c. 6 months would fall into FPexisting  
 
2. If the same policy incepted 6 months after the valuation date 
i.e. a future policy. Only 18 months would count towards the 
premium volume measure, as the premium exposure between 6 – 
12 months would be excluded. 
a. 6 months would into Ps 
b. 12 months would fall into FPfuture  

Yes, this is correct understanding.  



Standard_SCR 

SCR.9.2. NLpr 
Non-life 
premium & 
reserve risk 

9.9 
If a company writes annual or shorter duration policies is our 
understanding that the company would enter zero premium into 
FP future correct? 

Yes, this is correct understanding.  

Standard_SCR 
SCR.9.4. Non 
life CAT risk sub 
- module 

  

For the EEA Natural Catastrophe scenarios, we have applied risk 
mitigation on a standalone basis per peril scenario. This is based 
on SCR.9.37, which states "Where risk mitigation techniques meet 
the requirements set out in subsections SCR.11, SCR.12 and 
SCR.13, their risk-mitigating effect should be taken into account in 
the analysis of the scenario."  
 
These standalone Gross and Net Cat Risk Charges are then 
aggregated to generate the 1 in 200 Nat CAT Risk Charge. It is 
possible for the aggregated mitigation effect to be larger than the 
standalone mitigation and potentially larger than the mitigation 
inlcuded within the contract terms.  
 
SCR.12.7 states there should be no double counting of reinsurance 
mitigation within the SCR calculation. Are you therefore required 
to adjust this aggregated mitigation benefit to ensure the 
calculated mitigation is within the maximum limit of the contract 
terms. If so at what level does this calculation need to be 
performed? ie. layer or total limit. The total net loss will need to 
be potentially allocated to country, peril, programme and layer in 
order to check that the total mitigation is within contract terms. 
We note that this would require a number of subjective 
assumptions, which are not provided within the guidance. 

Please refer to guidance in the public consultation paper 
EIOPA-14/036 published on 2 June 2014 on EIOPA public web 
page – pages 211 to 251. 



Standard_SCR 
SCR.9.4. Non 
life CAT risk sub 
- module 

  

Can you please confirm that the required Sum Insured exposure 
data for the non-life cat risk submodule relates to in-force policies 
as at the valuation date, as opposed to forecast policies over the 
next year? 

Yes, the Sum Insured exposure data for the non-life cat risk 
submodule relates to in-force policies as at the valuation 
date. 

 


